MARTIN ESPADA


MARTIN ESPADA

Poet amerikan ka lindur në Nju Jork. Eshtë autor i shumë librave poetikë,eseve dhe antologjive dhe ka fituar shumë çmime për veprat e tij, ndër të cilat Alabanza: poezi të reja e të zgjedhura 1982-2002 (2003) ka marrë çmimin Paterson për kontribut në zhvillimin e letersisë. Martin Espada është profesor në departamentin e anglishtes në Universitetin Massachusetts-Amherst ku jep leksione për poezinë latine si dhe krijimet e Pablo Nerudës.

USHTARET NE KOPESHT

Isla Negra, Kili, shtator 1973

Pas grushtit të shtetit
U shfaqën ushtarët
Në kopshtin e Nerudës, një natë,
E për të vëzhguar, vendosën fenerët në pemë
Duke nëmur gurët që i pengonin.
Nga dritarja e dhomës
Ushtarët faniteshin
Si konkuizatorët që prej anijesh pushtuese
Ktheheshin nga deti për të sosur
Plaçiktjen e brigjeve.
Poeti ish në frymën e fundit;
Kanceri i përndezur në trupin e tij
E kish lënguar në shtrat të luftonte me zjarrin.
I qetë, kur togeri u ngjit në dhomën sipër,
Neruda doli përballë e i tha:
Këtu ka vetëm një të rrezikshëm për ju, poezia.
Togeri e vuri helmetën në krahëror
E si i kërkoi falje të moçmit Neruda,
Shtrëngoi vehten të zbriste nga shkallët.
Fenerët u hoqën një nga një prej pemëve.
Ndër tridhjet vjet
Gjithherë kërkuam
Një tjetër folës magjik
Që t’i detyrojë ushtarët
Të zhduken prej kopshteve.

Shqipëroi nga greqishtja: K. TRABOINI

© Copyright Traboini Shqipërime 2010
Nuk mund të botohen pa leje nga shqipëruesi. Çdo shkelje do të ndiqet sipas ligjit të drejtave të autorit ku përfshihen edhe shqipërimet.